Batterijen
Voor de gehoortoestellen:
- P10 (geel)
- P312 (bruin)
- P13 (oranje)
- P675 (blauw)
Voor hulpmiddelen hebben we diverse batterijen ter beschikking in de winkel.
Onderhoud
Uw hoortoestellen en oorstukken komen vaak in contact met transpiratie, oorsmeer en huidvetten. Vandaar is het goed onderhouden van uw hoortoestellen van groot belang.
Wordt een hoortoestel correct onderhouden, dan zal het jarenlang betrouwbaar werken.
Maak uw hoortoestel dagelijks schoon met een zachte, droge doek. Gebruik geen water, schoonmaakmiddelen of andere vloeistoffen.
Wordt het hoortoestel gedurende een lange periode (bv. ziekte) niet gebruikt, verwijder dan de batterij en zet de batterijlade open. Zo wordt het toestel geventileerd en droog gehouden.
Hieronder vindt u per type toestel een overzicht hoe u uw toestellen het best kan onderhouden.
Wij raden u aan om elke drie à vier maanden in onze hoorcentra langs te komen voor een gratis onderhoud.
- Verwijder het oorstukje met het slangetje voorzichtig van het hoortoestel.
- Spoel het oorstukje en het slangetje af onder lauw stromend water.
- Leg het oorstukje met het slangetje in een kom met een milde zeepoplossing of gebruik bruistabletten bedoeld voor het reinigen van oorstukken (te verkrijgen in onze hoorcentra). Laat dit 5 tot 10 minuten inweken, zodat oorsmeer of vuil losraken van het oorstukje. Gebruik nooit wattenstaafjes, pijpenragers of andere, scherpe voorwerpen om de kanaaltjes in het oorstuk vrij te maken. (deze kunnen afbreken en zo zorgen voor verstopping,…)
- Spoel het oorstukje af onder lauwwarm stromend water om alle zeeprestanten te verwijderen.
- Droog het oorstukje af met een zachte doek. Het vocht in het slangetje kunt u verwijderen met een klein blaasbalgje. Plaats de mond van het blaaspeertje in het uiteinde van het slangetje en blaas tot alle vocht is verdwenen. Heeft het oorstukje een ontluchting (ventilatiekanaal), blaas dan ook deze droog.
Bevestig het oorstukje met het slangetje opnieuw aan het hoortoestel. Het plastiek slangetje dat het oorstukje met het hoortoestel verbindt, dient altijd zacht en buigzaam te zijn. Wordt het geel of hard, dan dient het te worden vervangen.
- Maak geregeld het slangetje schoon. Hiervoor maakt u het slangetje los van het hoortoestel en steekt er een flexibele draad door (te verkrijgen in onze hoorcentra).
- Indien u een achter-het-oor-toestel met een dun slangetje heeft in combinatie met een standaard dopje, kunt u deze schoonmaken met een droge doek of speciale desinfecterende doekjes (te verkrijgen in onze hoorcentra).
- Indien u een achter-het-oor-toestel met dun slangetje heeft in combinatie met ‘een op maat gemaakt oorstukje’, dan kunt u het oorstukje niet zelf losmaken van uw hoortoestel. Hiervoor komt u beter langs in onze hoorcentra. U kunt wel makkelijk zelf de filter vervangen.
- Wrijf uw hoortoestel en oordopje geregeld schoon met een droge doek of speciale desinfecterende doekjes (te verkrijgen in onze hoorcentra).
- Controleer dagelijks of het ontluchtingsgaatje en de luidsprekerfilter niet verstopt zijn. Indien nodig kunt u de filter zelf vervangen. U vervangt de filter best indien de geluidskwaliteit merkbaar minder is of als er zichtbaar vuil aanwezig is.
Hieronder vindt u een beschrijving van hoe u uw in-het-oor apparaat goed kan onderhouden:
- Wrijf uw hoortoestel geregeld schoon met een droge doek of speciale desinfecterende doekjes (te verkrijgen in onze hoorcentra).
- Controleer geregeld de microfoonopeningen. Wij laten u deze graag zien in ons hoorcentrum. U kunt deze schoonmaken met het speciale pennetje dat u bij het hoortoestel ontvangt. Steek nooit iets in de microfooningang, hierdoor kan het toestel beschadigd worden
- Controleer dagelijks of het ontluchtingsgaatje en de luidsprekerfilter niet verstopt zijn. Indien nodig kunt u de filter zelf vervangen. U vervangt de filter best indien de geluidskwaliteit merkbaar minder is of als er zichtbaar vuil aanwezig is.